Popularyzacja dostaw żywności, czy też brania jedzenia na wynos przyczyniła się do stworzenia istotnego zapotrzebowania na rynku na opakowania dla żywności. Niektóre rodzaje opakowań jednorazowych nie nadają się jednak dla pewnych rodzajów potraw i konieczne jest wybranie bardziej specjalistycznych rozwiązań. Podstawą jest jednak to, aby pojemniki jednorazowe były przede wszystkim bezpieczne, tanie, dobre dla środowiska i łatwo dostępne.
Materiały, z których wykonywane są opakowania gastronomiczne?
Czy nastąpi rewolucja?
Rewolucja w zakresie produkcji tworzyw sztucznych dała wiele materiałów, które służą dla celów przygotowywania opakowań. Najbardziej wymagające są oczywiście rozwiązania przeznaczone dla celów przechowywania żywności lub też podawania jej ludziom. Wygórowane standardy jakościowe dotyczą choćby plastikowych butelek dla dzieci, czy też opakowań na ciepłe posiłki. Temperatura jest czynnikiem istotnym nie tylko dla jakości serwowanej i transportowanej potrawy, ale i dla bezpieczeństwa osoby spożywającej ten posiłek. Plastik plastikowi nierówny i trzeba o tym wyraźnie pamiętać.
Więc, jakie są podstawowe materiały w produkcji ?
Do podstawowych materiałów zaliczyć należy:
- polietylen,
- polistyren,
- polichlorek winylu,
- styropian,
- inne materiały, będące mieszaninami różnych polimerów.
Więcej na tema powyższych materiałów pod adresem https://www.lideropakowania.pl/
Część z materiałów jak HDPE, LDPE oraz polistyren o wiele lepiej nadają się dla przechowywania i transportowania żywności. Znaczenie tutaj ma zdolność do uwalniania szkodliwych składników, a przy ekologicznym podejściu – możliwość wielokrotnego zastosowania.